Alexandra Opriș – health educator și social media manager-ul Cabinetului de nutriție Anca Ignat

       Alexandra OPRIȘ – Dreamer. Lover. Globetrotter. Health educator. Human. 🙂

În cadrul Cabinetului de nutriție Anca Ignat, Alexandra deține un rol dublu. Având două specializări, ea este, în același timp, atât manager social media, adică „omul de la butoanele rețelelor noastre sociale” – Facebook și Instagram, cât și health educator, adică „omul din spatele articolelor documentate științific de pe site-ul nostru”. 🙂

« Cu cea mai mare sinceritate afirm că nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre mine și am preferat de fiecare dată să las faptele să fie „cartea mea de vizită“. Punctul declanșator al apariției faptelor sau, mai bine zis, al proiectelor inițiate, a fost o problemă personală de sănătate care se dezvolta asimptomatic și, care, nedepistată în acel moment, m-ar fi putut conduce, în scurt timp, pe „ultimul drum“. Acel moment a reprezentat ceasul meu deșteptător privind conștientizarea stării de sănătate. Practic, totul s-a datorat unei măsuri de sănătate publică, care s-a aplicat doar pe parcursul unui an și care îi obliga pe toți cetățenii să își facă un set de analize de sânge în luna în care își serbau ziua de naștere (Dacă vă amintiți, e vorba de Programul Național de Evaluare a stării de sănătate a cetățenilor aplicat în perioada 2007-2008 de către Ministerul Sănătății). Acea măsură preventivă mi-a salvat viața, la propriu, pentru că altfel vizita la medic, pentru analize, nu s-ar fi produs – pentru simplu motiv că mă simțeam bine. Astăzi, aș cataloga acest fapt ca unul trist, dar, ca oricărei persoană care nu-și conștientiza stare de sănătate, simțindu-se bine, vizita la medic (cel puțin) o dată pe an nu reprezenta o practică, cu atât mai puțin o obișnuință.

Devenind conștientă de impactul major pe care l-a avut acel program național de evaluare a sănătății (care, de altfel, nu se mai aplică) asupra vieții mele și gândindu-mă și la ce s-ar întâmpla cu cei care s-ar putea afla la un moment dat în aceeași situație și care să nu aibă aceeași șansă, am decis să mă implic ca voluntar în promovarea sănătății. Visam ca într-o zi să reușesc să schimb în bine viața oamenilor. De ce promovarea sănătății? Pentru că doar astfel putem să conferim populației mijloacele de a-și asigura un control cât mai mare asupra propriei lor stări de sănătate și de a o ameliora. Toate acestea confirmând zicala: „mai bine să previi, decât să tratezi“, asta ca să nu mai spun că e și mai puțin costisitor. Am inițiat astfel, primul proiect de promovare a sănătății, ajutată fiind doar de cunoștințele dobândite în timpul cursurilor de Comunicare publică din cadrul facultății, predate într-o manieră captivantă de către un minunat profesor, pasionat de sănătate publică, și care mă inspiraseră să „visez îndrăzneț“. Materializarea acestui proiect, fără fonduri, doar prin formarea unei echipe de voluntari (fotografi, dietetician, software developer etc.), care și-a oferit know-how-ul pentru o cauză nobilă, a fost ingredientul care l-a transformat din vis în realitate.

Împlinirea sufletească, pe care am resimțit-o în momentul concretizării, nu o pot descrie în cuvinte și a fost cea care m-a determinat să aleg acest drum pe plan profesional (aveam alte planuri, nicidecum promovarea sănătății). Cum în România nu există această specializare, am aplicat în Franța, unde am fost acceptată doar datorită proiectului inițiat în calitate de voluntar, neavând un alt background profesional în sănătate publică. Formarea teoretică ce a urmat m-a ajutat să pun în practică alte proiecte, mult mai complexe și cu impact pentru o scară mai largă populațională. Astfel, visul meu a reușit să se concretizeze și în același timp să-mi devină profesie pe care o ador și, care, pentru mine reprezintă scopul meu de a fi. »

Formare profesională:

Masterat:

 • Specializare 1: Educație și Sănătate publică la Ecole Supérieure du Professorat et de l’Education & Ecole des Hautes Etudes en Santé Publique, Franța
 • Specializare 2: Nutriție, Activitate fizică, Prevenție, Educație și Sănătate la Université de Nice-Sophia Antipolis, Franța

Licență:

 • Franceză – Norvegiană– Limbă și Literatură
 • Comunicare și relații publice la Universitatea „Babeș-Bolyai” – Cluj-Napoca, România

 Alte specializări în domeniul sănătății publice și al nutriției:

– Prevenția și Tratamentul obezității infantile la Centre d’Etude et de Recherche sur l’Obésité de Nice Côte d’Azur (CERON), CHU Nice, Franța
– multiple participări/prezentări  la conferințe și congrese naționale și internaționale în domeniul promovării sănătății și al nutriției.

Alte specializări în domeniul comunicării:

 • D.U. Culture et communication – Université de Poitiers, Franța
 • Formation des Formateurs – Formare de formatori – MFCVL Blois, Franța
 • Formation réseaux sociaux – Formare în Social Media – MFCVL Blois, Franța

Proiecte profesionale inițiate (ca Voluntar):

 • Începând cu dec 2012 – founder –„Sunt isteț, cresc armonios” în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Cluj și Mureș, Nutriționist-Dietetician – Anca Ignat, proiect de educație nutrițională dedicat copiilor și părinților. Detalii aici: site+ Facebook page
 • Începând cu Dec 2013 – founder –„Zâmbete în Dar” – colectă de donații (haine, jucării, alimente non-perisabile) pentru copiii din orfelinate. Proiect preluat și dezvoltat în continuare de JCI Târgu-Mureș, cărora le mulțumesc din suflet și îi felicit pentru tot ceea ce fac! Detalii aici: site
 • 2013-2014 – founder „Învăț să-mi iubesc sănătatea” în colaborare cu Asociația Armonie prin nutriție – proiect de educație nutrițională, pentru persoanele supraponderale și obeze.
 • Începând cu Aug 2014 – co-founder – Happy Healthy Potluck– întâlniri culinare cu meniuri aduse de fiecare participant și degustate de toți cei prezenți, dedicat comunității mureșene pasionate de alimentație sănătoasă. Detalii aici.
 • Începând cu Ian 2015 – founder – „Iubim sănătatea” în colaborare cu dietetician & educator terapeutic Floriane De Biasio, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Liga Studenților Târgu-Mureș, Asociația de Medicină Școlară Mureș, Primăria Băla&Râciu, CMI dr. Elena Kovacs. Proiect de educație pentru sănătate și educație terapeutică dedicat comunităților rurale izolate. Detalii aici.
 • Feb 2015 – Feb 2016 – health educator & project coordinator „I love my health” din cadrul JCI Târgu-Mureș. Proiect de promovare a sănătății prin perspectiva nutrițională, psihologică și sportivă dedicat adulților din Târgu-Mureș. Detalii aici.
 • Începând cu Aug 2015 – co-fondator al ONG-ului – We love health, Cleveland, Ohio, USA
 • Feb – Mai 2016 – project coordinator – „Mov’Eat” – în colaborare cu Noémie Duthoit, Asociația de Medicină școlară și Liceul Tehnologic „Traian Vuia” – Târgu-Mureș – proiect de prevenție a tulburărilor de comportament alimentar în rândul liceenilor. Detalii aici.
 • Feb – Iunie 2016– founder „Change” în cadrul We love health Organization– proiect de health coaching dedicat tinerilor adulți cu probleme de greutate.
 • Oct – Dec 2018Misiune umanitară în Togo, Africa ca health educator & project manager : « Iubim sănătatea » – proiect de educație pentru sănătate desfășurat în două orfelinate locale. Detalii aici.
 • Începând cu Martie 2019 – co-fondator al Organizației caritative „We love Humanity” din Lomé, Togo. Organizația are ca obictive apărarea drepturilor copiilor care provin din familii defavorizate și a orfanilor din Togo, oferirea unui sprijin în vederea școlarizării lor, accesului la hrană și servicii medicale și ameliorarea mediului de trai. Detalii aici.

Premii obținute:

 • Iubim sănătatea– Premiul național pentru „Cel mai bun și cel mai creativ proiect de sănătate publică” în cadrul Târgului de proiecte FASMR în aprilie 2015.
 • „I love my health”Premii pentru „Most outstanding personal skills development project“– JCI Târgu-Mureș – obținute la Conferința Națională JCI – octombrie 2016 și la Conferința Europeană JCI – Basel, mai 2017.