Tags

, , , , ,


Nutriția și sănătatea dentară sunt strâns legate și au un impact multidirecțional. Boală orală poate fi congenitală, infecțioasă, traumatică, inflamatorie sau neoplazică, afectând funcțiile de rutină ale cavității bucale.

Spre deosebire de alte intervenții chirurgicale generale, intervențiile chirurgicale efectuate în regiunea buco-maxilo-facială afectează aportul alimentar și hidric.

Nutriția joacă un rol major în recuperarea și vindecarea postoperatorie. Fiecare nutrient are un rol specific în menținerea integrității țesuturilor orale. Nutrienții de bază sunt carbohidrații, proteinele, grăsimile, vitaminele, mineralele și apa necesare vindecării optime.  Pacienții supuși unor proceduri chirurgicale necesită un aport optim de proteine ​​utilizat în proliferarea și repararea celulară. Alternativ, excesul de glucoză nu este util, deoarece are ca rezultat scăderea funcției leucocitelor, deshidratarea și acidoza metabolică. Trebuie luat în calcul și stresul intervenției chirurgicale sau a traumei care creează o stare hipermetabolică, sporind necesarul de aminoacizi ​​și de energie.

Starea nutrițională preexistentă, natura și complexitatea procedurii chirurgicale, precum și rata metabolică a individualui influențează nivelul de  dezvoltare al malnutriției postoperatorii. Consecințele negative ale malnutriției includ:

  • întârzierea vindecării plăgilor,
  • creșterea susceptibilității la infecții,
  • pierderea anormală a nutrienților prin scaune,
  • prelungirea șederii care duce la ulcere de decubit,
  • infecțiile nosocomiale și supraaglomerarea bacteriilor în scaune, conducând la disfuncții ale sistemului imunitar.

Pacienții pot fi evaluați preoperator de către dietetician și aceasta ar trebui să fie o parte integrantă a unei abordări multidisciplinare a echipei în gestionarea pacienților cu deficit nutrițional. Suportul periodic ar trebui să continue în timpul și după operația chirurgicală, o perioadă de 6 săptămâni.

Fișa dietetică urmărește completarea datelor cu privire la:

  • Istoricul greutății preoperatorii, scăderea recentă a greutății, pierderea poftei de mâncare, capacitatea de a înghiți, bolile cronice (în special diabetul), infecția, spitalizarea recentă și intervenția chirurgicală anterioară (în special chirurgia gastrointestinal)
  • Alergii sau intoleranțe alimentare,
  • Analize de laborator (Hemoleucogramă, Creatinină, Albumina serică, Ionogramă (K, Ca, Mg, Na, siderimie), B12, acid folic, și altele).

Tratamentul dietetic care urmează intervenției chirurgicale necesită:

  • modificarea consistenței alimentelor
  • un aport caloric optim (crescut)
  • imunonutriție (un aport de substanțe nutritive pentru vindecarea rănilor, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru un statut antiinflamator)

Având în vedere aceste nevoi dietetice specifice, putem să sprijinim pacienții, prin suport nutrițional adecvat, atât prin consultațiile dietetice, cât și prin programul adaptat, ESSENTIAL DIET, despre care puteți citi mai multe pe site-ul diet. Anca Ignat:

http://www.ancaignat.ro/essential-diet

Unele dintre principalele funcții ale nutriției adecvate sunt îmbunătățirea convalescenței, promovarea vindecării rănilor și creșterea rezistenței pacientului la infecție. Ne dorim ca pacientul să fie ajutat adecvat pe parcursul acestei perioade post-operatorii, să susținem recuperarea optimă și să prevenim orice complicație, prin intermediul dieteticii controlate și atent monitorizate.

Anca Ignat

_

Opinia unui pacient, după o intervenție maxilară, aflat sub programul nostru dietetic pentru mai multe săptămâni:

”Am fost foarte mulțumit de program din mai multe motive:

1. Rezultatele programului au fost cele promise, am păstrat greutatea de la care am început în perioada dinainte de operație, iar imediat după operație am reușit chiar să recuperez din kilogramele pierdute.
2. Gustul alimentelor din program este plăcut, acest aspect făcând foarte ușor de urmat programul indiferent de starea fizică sau psihică.
3. Alimentele au fost livrate la timp de fiecare dată, așa cum s-a stabilit inițial”. (F.M.)